Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/mezotera/public_html/plugins/system/jsecure/jsecure.php on line 19
Mezoterapija

Mezoterapija

Neinvazivne metode sve su popularnije u cijelom svijetu pa tako i kod nas.
Mezoterapija je trenutno najefikasnija nekirurška metoda unutar estetske medicine i kozmetike sa dugom poviješću i raznolikom primjenom.KAKO JE NASTALA MEZOTERAPIJA?

Mezoterapija kakvu danas poznajemo nastala je 1952. godine u Francuskoj. Začetnik ovog postupka je francuski liječnik dr. Michele Pistor. Krenuo je s pretpostavkom da kod određenih vrsta bolesti nije potrebno liječiti cijelokupni organizam već samo taj organ. Takav lokalni pristup već je bio usvojen od njegovih kolega i sveprisutan u samoj medicini, ali on ga je odlučio podići na viši nivo. Krenuo je ubrizgavati aktivne suspstance 3-5 mm duboko u blizini oboljelog organa. Ovaj način liječenja postigao je veliki uspjeh, te je i pojam "mezoterapije" uveden u medicinsku literaturu 6 godina kasnije. U medicini se mezoterapija koristi u reumatologiji, stomatologiji, urologiji, neurologiji,  dermatologiji, oftalmologiji, otorinolaringologiji, sportskoj i internoj medicini, pulmologiji, gastroenterologiji, ginekologiji i estetskoj medicini. Zbog svoje široke mogućnosti primjene, ali i prednosti smatra se ravnopravnom ostalim metodama liječenja.

Prednost mezoterapije je što u tretiranju oboljelog organa zaobilazi sve ostale dijelove tijela, čime se smanjuje nepotrebno oštećivanje ostalih organa, ne gubi se na snazi aktivnih tvari, potrebna je samo mala količina aktivnih tvari koje se administriraju blizu oboljelog tkiva, te nema negativnih reakcija.


U estetskoj medicini mezoterapija se koristi u anti age programima, u borbi protiv celulita te za stimulaciju rasta kose kod žena i muškaraca.ŠTO JE MEZOTERAPIJA?

Riječ mezoterapija potiče od grčkih riječi "mesos" – što znači srednji i "therapy" – što znači medicinski tretman. Mezoterapija je postupak unošenja aktivnih tvari u mezoderm – srednji sloj kože. U mezodermu se zapravoslika1 događa većina izmjene tvari i regeneracije kože, tu su smještene kapilare koje donose kisik i hranjive tvari, a odnose otpadne tvari, zatim kolagen i vezivna tkiva. Drugim riječima – sve na što želimo djelovati raznim anti age tretmanima i pripravcima smješteno je u sloju kože koji je zaštićen stratumom spinosuom te ako ne postoji predradnja kojom ćemo stvaranjem mikrotrauma omogućiti prolazak do mezoderma većina aktivnih tvari će se zadržati na gornjem sloju kože i neće imati nikakv učinak.

Postoje tri načina apliciranja mezoterapije:

 1. mezoterapija iglom (mezoterapijskim pištoljem)
 2. derma-rollerima
 3. mezoporacija.

Do nedavno je mezoterapija bila isključivo u domeni liječničke struke i koristila se metoda igle ili mezoterapijskog pištolja. S obzirom na indikaciju i željeni rezultat, ovim metodama se ubrizgava određeni koktel aktivnih tvari direktno u mezoderm.

Razvojem tehnologije stvoreni su derma-rolleri koji su istu ovu metodu omogućili licenciranim i obučenim kozmetičarima izvođenje estetske  mezoterapije.
KADA SE PRIMJENJUJE MEZOTERAPIJA?

Kada govorimo o esteskoj mezoterapiji razlikujemo tri primjene:

Aktivni kokteli


 1. na tijelu u borbi protiv celulita, strija i zatezanju kože
 2. na području lica, vrata, šaka i dekoltea ( u borbi protiv starenja, revitalizaciji kože, duboke biorevitalizacije i liječenju akni, ožiljaka nastalih od akni ili atrofičnih ožiljaka ),
 3. mezoterapija protiv gubitka kose.

Što se tiče borbe protiv starenja, mezoterapija omogućava  izvanredne rezultate. Starenje je zapravo skup raznih promjena na koži, a te promjene započinju reasorpcijom kolagena što se počinje događati nakon 23. godine života. Ovisno o genetici, životnom stilu i navikama promjene će se događati većom ili manjom brzinom. Mezoterapija se kao tretman prevencije starenja može početi primjenjivati od 23. godine te nema gornje dobne granice do kada se može koristiti.

S vremenom će se mijenjati aktivni kokteli i dinamika izvođenja tretmana, ali to sve u dogovoru s Vašim licenciranim kozmetičarom i/ili liječnikom. Nema straha od navikavanja kože ili nekih drugih slika3 nepoželjnih reakcija jer sve što se unosi u koktelima su tvari prisutne u našem tijelu samo se  s vremenom  njihova koncentracija prirodno smanjuje. Na taj način vraćamo vlagu, unosimo vitamine i minerale te potičemo regenraciju vezivnog tkiva kože.

Kao što je već navedeno, mezoterapiju također  koristimo za zaustavljanje procesa gubitka kose. Terapija traje do godinu dana te se ovisno od slučaja do slučaja radi na povećanju broja receptora, ili povećanju senzitivnosti postojećih receptora, ili riješavanju problema loše cirkulacije u vlasištu.ŠTO SE KORISTI U MEZOTERAPIJI?

U postupku mezoterapije se koriste aktivni kokteli i jedan od uređaja (derma-roller) kojim se adhezivne veze u stratum spinosumu uklanjaju.

AKTIVNI KOKTELI

Ovisno o rezultatu koji želimo postići licencirani kozmetičar će sastavati aktivni koktel koji će dati najbolje rezultate. Aktivne supstance dijslika11ele se u tri grupe:  stimulatori fibroblasta (fibroblasti su stanice koje luče kolagen i elastin), lipolitici (tope masne naslage) i vazoaktivne supstance (potiču cirkulaciju). Bitno je naglasiti da se svaka od supstanci koje se koriste  prirodno nalaze u tijelu (vitamini, minerali, hijaluronska kiselina, kolagen i sl.), ali ih tijelo s vremenom gubi i reapsorbira, ili jednostavno gube prvotna svojstva, a ne regeneriraju se zadovoljavajućom brzinom. Kako vraćamo koži neophodne supstance tako nam i ona vraća prekrasnim izgledom i zdravljem.

Kvalitetan koktel će istovremeno djelovati kao antioksidant i neutralizirati će utjecaj slobodnih radikala, pomoći sintezu kolagena, poboljšati cirkulaciju, te djelovati sinergično na tonus kože, hidrataciju i elastičnost.


DERMA-ROLLERI

Derma-roller je valjak čija je glava ispunjena malim iglicama od 0,25 mm – 4,00 mm duljine. Ovisno o proizvođaču na derma-rolleru ima od 100-injak do preko 500 iglica. Koju veličinu iglica će kozmetičar i/ili liječnik primjenjivati ovisi o dijelu tijela i vrsti terapije koja se primjenjuje. Svrha derma-rolleraDerma-roller je probiti adhezivne veze stratum spinosuma koji štiti kožu. Zahvaljujući ovom keratinoznom sloju kože samo 10% onoga što nanesemo na kožu ulazi u donje slojeve kože. Zbog toga mezoterapija ima toliko impresivne rezultate – jer se aktivne supstance dovode direktno do mezoderma, srednjeg sloja kože.  Kvaliteta derma-rollera se određuje adekvatnim brojem iglica (optimalan broj uboda – više mikrotrauma – bolji rezultat), kvalitetom materijala, načinom spajanja glave rollera i iglica, oštrinom iglica, ravnomjernim razmakom između iglica, jednakom dužinom iglica, kvalitetom izrade (nema klimanja, hrđe, otpadanja iglica), sterilnost pri izradi, pakiranju i transportu.KONTRAINDIKACIJE

Situacije kada se ne primjenjuje mezoterapija su slijedeće:

 1. aktivne kožne infekcije
 2. kronična kožna oboljenja
 3. problemi sa zgrušavanjem krvi
 4. slabo zacijeljivanje rana (trombocitopenija)
 5. zloćudne bolesti kože
 6. ekcemi, rosacea, psorijaza
 7. teške solarne keratoze
 8. veliki broj madeža ili bradavica
 9. herpes ili bilo koja druga kožna upala
 10. područja opekline, otvorenih posjekotina ili druge bolne i osjetljive površine.
Česta pitanja
Iz medija